17. března 2023

Po produktivním pátečním tréninku zahájil BWT Alpine F1 Team Velkou cenu Saúdské Arábie na okruhu Jeddah Corniche Circuit s Estebanem Oconem na čtvrtém a Pierrem Gaslym na šestém místě.

 

 

Tým dnes v rámci přípravy na druhý závod sezóny absolvoval na západním pobřeží Saúdské Arábie bezchybný program, kterým se snaží odčinit minulý víkend v Bahrajnu, kde dosáhl polovičních úspěchů.

 


Pierre zahájil druhý ze tří letošních závodů v růžových barvách BWT a v prvním volném tréninku se umístil na osmém místě s časem 1 min 30,949 s, Esteban byl dvanáctý s časem 1 min 31,181 s.

 

 

Ve druhém volném tréninku za svitu reflektorů a pod večerní oblohou – za podobných podmínek jako v kvalifikaci a závodě – oba jezdci obuli pneumatiky se středně tvrdou směsí a později s měkkou směsí.

 

 

Před zahájením dlouhých jízd se ukázalo, že Estebanův čas na kolo 1 min 30,039 s a Pierrův 1 min 30,100 s jsou dostatečně dobré na to, aby se oba jezdci umístili v první šestce. Zbývajících 15 minut dne jezdil Esteban s plnou nádrží na pneumatikách se středně tvrdou směsí a Pierre s měkkou směsí.

 

 

Esteban Ocon: „Je skvělé být opět na trati, jako je Džidda, protože je to opravdu rychlý a napínavý pouliční okruh, který všechny nutí být neustále ve střehu. Náš pátek byl produktivní, vyzkoušeli jsme si řadu věcí, které nám pomohou v kvalifikaci i v závodě. Vůz zatím působí silně a myslím, že před zítřejší večerní kvalifikací z něj můžeme dostat ještě víc. Tým dnes odvedl skvělou práci na dokončení programu a dnes večer budeme tvrdě pracovat, abychom byli na zítřek v dobré pozici. Celkově to byl dobrý pracovní den.“

 

 

Pierre Gasly: „Je skvělé vrátit se sem do Džiddy na tuto velmi rychlou a vzrušující závodní trať. Máme za sebou náročný den, kdy jsme pokračovali v seznamování se s naším balíčkem pro rok 2023, a musím říct, že jsem s dnešní prací spokojen. Po dvou týdnech v Bahrajnu je příjemné vyrazit na novou trať a přijmout novou výzvu. Je to tu velmi rychlé a je toho hodně, co člověk musí zvládnout, aby byl rychlý. Vůz působí dobře, máme jasnou představu o tom, jakým směrem se chceme ubírat, a tento víkend nás čeká ještě hodně práce. Soustředím se na tvrdou práci s techniky, abychom byli dobře připraveni na kvalifikaci a vrátili se s lepším výkonem, než jsme předvedli minule.“

 

 

Pat Fry, hlavní technický ředitel: „Tým má za sebou tady v Džiddě slušný páteční trénink na Velkou cenu Saúdské Arábie. Pro nás bylo zajímavé vidět vůz na úplně jiném okruhu, než na jakém jsme letos zatím jezdili, protože zdejší vlastnosti trati směřují k nižšímu přítlaku s velkým množstvím rychlých zatáček. S naší dnešní prací jsme spokojeni, oba jezdci nám poskytli podobnou zpětnou vazbu ohledně nastavení, což nám dává slušné vyhlídky pro zbytek víkendu. Máme spoustu dat, která musíme zpracovat, abychom se připravili na zítřejší kvalifikaci, v níž chceme dosáhnout mnohem lepšího výkonu než v Bahrajnu a připravit se na lepší nedělní závod. Solidní začátek, ale to není zdaleka vše.“