„Otevírání dveří a prosazování rozmanitosti tím, že ukazujeme všem ženám na celém světě, že mohou, že tento prostor je i náš, že můžeme soupeřit s muži a stát na stupních vítězů s velkými jmény a předávat ceny, je velká čest.“ – Aseel Al-Hamad

 

 

Aseel Al-Hamad se dlouhodobě zasazuje o podporu rozmanitosti a začleňování v rámci automobilového sportu, a to jak v celosvětovém měřítku, tak v Saúdské Arábii. V roce 2017 byla jmenována první ženou v představenstvu Saúdskoarabské automobilové federace, je členkou Mezinárodní automobilové federace a zastupuje Saúdskou Arábii v komisi FIA Women in Motorsport. Pozvali jsme Aseel, aby nám spolu se svým fotografem Thamerem Fuadem Ossrou ukázala Velkou cenu Saúdské Arábie 2023 svýma očima a diskutovala o významu motosportu v zemi.

 

 

„Motosport je v Saúdské Arábii jedním z nejvíce se rozvíjejících sportů. Dříve všichni znali fotbal a mluvilo se o něm, ale o Formuli 1 mnoho lidí nevědělo. Když teď máme v zemi F1, Rallye Dakar a Formuli E a navíc všechny místní šampionáty, vzděláváme naši společnost v oblasti automobilového sportu,“ dodává Aseel. „Mladí lidé nyní mají inspiraci. Dříve chtěly všechny mladé generace hrát fotbal, nyní uvažují o motokárách a až vyrostou, chtějí se stát automobilovými závodníky.“

 

 

Za pouhých pět let se zastoupení motosportu v Saúdské Arábii exponenciálně zvýšilo. Velká cena Saúdské Arábie 2023 byla třetím ročníkem závodu Formule 1, který se v této zemi konal, a zúčastnilo se jí více než 150 000 diváků, z toho 30 % žen.

 

 

K rozmachu motosportu v Saúdské Arábii došlo během pěti let poté, co vláda zrušila zákaz řízení a držení řidičských průkazů pro ženy. V roce 2018 Aseel oslavila zrušení zákazu jízdou s vozem Lotus Renault E20 na okruhu Le Castellet před Velkou cenou Francie. Poté pilotovala vůz znovu při loňské Velké ceně Saúdské Arábie spolu s jezdkyní Alpine Academy Abbi Pulling a společně se staly prvními ženami, které v zemi řídily vůz F1.

 

 

V letošní sezóně se Aseel zúčastnila slavnostních ceremoniálů na stupních vítězů ve dvou závodech Formule 2 FIA a předala našemu a rezervnímu jezdci Alpine Academy a BWT Alpine F1 Team Jacku Doohanovi trofej za druhé místo v nedělním hlavním závodě.

 

 

„Celosvětově je zastoupení žen v automobilovém sportu poměrně nízké. Jde o mezinárodní problém. Procento žen se závodní licencí je na celém světě pouze 2,5 %,“ uvádí Aseel. „Když vidíte v motorsportu ženu, jsme na ni všichni na celém světě hrdí a v Saúdské Arábii ještě víc, protože tady je to úplně nové. „Ženy řídí teprve několik posledních let a nemají s řízením zkušenosti. Když někdo, kdo řídil vůz Formule 1 díky značkám Renault a Alpine a kdo se podílí na transformativních změnách, stojí na stupních vítězů a předává cenu, je to velký úspěch.“

 

 

V průběhu víkendu Aseel rovněž hovořila s předními zástupci saúdskoarabského motosportu, z nichž mnohé jsou ženy. I nadále využívá své platformy a postavení k tomu, aby se zasazovala o větší rozmanitost v motosportu, a to v celosvětovém měřítku i doma v Saúdské Arábii.

 

 

„Jsem si jistá, že v nadcházejících letech můžeme dosáhnout mnoha úspěchů,“ dodává. „A to je pouze začátek!“

 

 

Podívejte se do galerie níže na Velkou cenu Saúdské Arábie 2023 očima Aseel Al-Hamad.