BWT Alpine F1 Team s hrdostí oznamuje úspěšné získání tříhvězdičkové environmentální akreditace FIA, která je součástí stejnojmenného programu. Týká se to pracoviště v Enstone i ve Viry Châtillon.

 

 

Program environmentální akreditace FIA (FIA Environmental Accreditation Programme) je zaměřen na pomoc subjektům z oblasti motosportu a mobility na celém světě s měřením a zlepšováním jejich environmentálního chování.

 

 

Environmentální výkonnost týmu byla prověřena během oficiálního auditu FIA v prosinci loňského roku na pracovišti v Enstone a na dálku ve Viry Châtillon. Francouzské pracoviště již dříve získalo certifikát ISO 14001, který prověřil osvědčené postupy řízení v oblastech, jako je spotřeba energie, biologická rozmanitost a celkové emise uhlíku.

 

 

Udělení tříhvězdičkové akreditace FIA je oceněním iniciativ, které tým BWT Alpine F1 Team realizoval v řadě oblastí. Příkladem je zavedení efektivního systému environmentálního managementu a provozní iniciativy, jako je zavedení bezlahvových zón na trati i v továrně v Enstone díky podpoře hlavního partnera BWT. Zdůrazňuje také získávání energie z obnovitelných zdrojů pro každodenní spotřebu svého závodu v Enstone [od roku 2004]. Na pracovišti Viry Châtillon, které je držitelem certifikátu ISO 14001 [od roku 2011], se na snižování dopadu na životní prostředí pracuje nepřetržitě, přičemž byla přijata opatření, jako je zavedení třídění bioodpadu, zákaz používání jednorázových plastových kelímků či snížení používání rozpouštědel na čištění dílů o 95 %. Akreditace navíc odráží úzkou spolupráci mezi oběma našimi pracovišti: od předávání informací o společných zkušenostech, sdílení osvědčených postupů až po společné úvahy o iniciativách, které je třeba realizovat ve Viry a Enstone.

 

 

 

Otmar Szafnauer, šéf týmu BWT Alpine F1 Team: „S potěšením oznamujeme, že jsme získali tříhvězdičkovou environmentální akreditaci FIA. Je to velký krok vpřed na naší environmentální cestě. Nyní pracujeme na získání akreditace ISO 14001 pro Enstone, která je součástí strategie udržitelnosti Alpine. Naše cesta k dekarbonizaci je v plném proudu a těšíme se, že se v blízké budoucnosti podělíme o informace o dosažení dalších pozitivních milníků.“

 

 

Bruno Famin, výkonný ředitel, BWT Alpine F1 TeamViry Châtillon: „Na soustavnou environmentální práci ve Viry Châtillon jsme náležitě hrdí. Tříhvězdičková environmentální akreditace FIA je dokladem našeho úsilí, kterým pokračujeme v realizaci opatření ke snížení dopadu na životní prostředí a přispíváme k environmentální strategii značky Alpine. Akreditace také potvrzuje spolupráci s továrnou v Enstone, ze které bude těžit jak tým BWT Alpine F1 Team, tak i značka Alpine jako celek.“

 

 

Felipe Calderón, předseda komise FIA pro životní prostředí a udržitelnost: „Chtěl bych poblahopřát týmu Alpine F1 k získání nejvyššího tříhvězdičkového stupně environmentální akreditace od FIA. K dosažení tohoto statusu je zapotřebí odhodlání na všech úrovních – od jezdců, inženýrů, mechaniků, zaměstnanců, manažerů, investorů a všech členů týmu. Tým prokázal osvědčené postupy ve svých operacích a také solidní plány na pokračování těchto politik do budoucna.
Zúčastněné strany v týmech Formule 1 a v celém prostředí automobilového sportu se obdivuhodně zapojily do tohoto klíčového programu, který podle našeho názoru poskytuje skvělý základ pro rozvoj jejich systémů environmentálního řízení. Tato témata nabývají postupem času na významu a musíme i nadále využívat svou platformu k tomu, abychom byli lídry a průkopníky v aktivitách a technologiích, které denně využíváme.“