5. dubna 2023

Na okruhu Albert Park v Melbourne se o víkendu se střídavými úspěchy ve 3. kole formule mistrovství FIA Formule 2 a ve 2. kole mistrovství FIA Formule 3 v rámci doprovodného programu Velké ceny Austrálie představilo

pět jezdců Alpine Academy.

 

 

Jack Doohan (Invicta Virtuosi Racing), který závodí na domácí půdě, předvedl o víkendu ve Formuli 2 silné tempo a ve volném tréninku byl nejrychlejší o více než 0,3 sekundy.

 

 

Pozdní zastávka v boxech a špatně načasovaná červená vlajka v kvalifikaci bohužel znamenaly, že nemohl dokončit finální letmé kolo, což jej odsunulo na 15. místo na startu sprintu i hlavního závodu. Sprint odstartoval pozitivně a Jack se probíjel skupinou závodníků, než si kontakt s Juanem Manuelem Correou vynutil předčasné odstoupení.

 

 

Domácí hrdina se v nedělním hlavním závodě opět prosadil rozvážnou jízdou z 15. na 8. místo a navzdory defektu levé zadní pneumatiky a dvěma zastávkám v boxech získal čtyři body.

 

 

Victor Martins (ART Grand Prix) v páteční kvalifikaci opět dominoval, když zajel kolo za 1 min 45,736 s a obsadil třetí místo se ztrátou pouhých 0,004 s na druhého týmového kolegu Thea Pourchaira.

 

 

Victor startoval z osmého místa a v sobotním sprintovém závodě bojoval o body, dokud nezačalo mírně pršet a on pod safety carem zariskoval s mokrými pneumatikami. V závěrečném závodě, který se jel na dvě kola, se Francouzovi nepodařilo před šachovnicovou vlajkou vrátit do pořadí a skončil na 15. místě.

 

 

Bohužel navzdory silnému startu do nedělního závodu ze třetího místa se Victor po zablokování ve 12. zatáčce propadl pořadím a nakonec skončil na 16. místě. Další víkend nováčka ve Formuli 2 ve skvělém tempu, ale bez odměny.

 

 

Gabriele Minì (Hitech) zažil skvělý víkend ve formuli FIA 3, když se neustále umisťoval v první desítce a v nedělním závodě poprvé vystoupal na stupně vítězů. V páteční kvalifikaci obsadil Gabriele třetí místo a do sprintového závodu s obráceným startovním roštem odstartoval z desátého místa, přičemž se posunul na čtvrté místo.

 

 

Jeho hlavní závod byl poměrně jednoznačný, startoval a dojel na třetím místě, když se ubránil náporu jezdců s DRS. Gabriele získal o víkendu 22 bodů a posunul se na čtvrté místo v pořadí mistrovství FIA Formule 3 v roce 2023.

 

 

Nikola Tsolov (ART Grand Prix) měl v Melbourne těžký víkend poté, co se kvalifikoval na 15. místě v tréninku, který byl přerušen červenou vlajkou. V sobotním sprintovém závodě, který se jel čtyřikrát za sebou, měl Nikola ještě těžší úkol postoupit v pořadí při omezeném počtu jízd pod zelenou vlajkou. Díky diskvalifikaci všech tří vozů MP Motorsport dojel na 11. místě. Bodovaná pozice mu tedy unikla o jediné místo. V nedělním hlavním závodě měl Nikola dobrý start, ale po sérii nešťastných pádů se propadl pořadím a nakonec skončil na 21. místě.

 

 

Sophia Floersch a její tým PHM Racing využili příležitosti k otestování různých prvků vozu a během víkendu se jim podařilo získat více než pár míst. V páteční kvalifikaci skončila Sophia na 25. místě a v obou závodech, tedy ve sprintu i v hlavním závodě, se snažila prosadit a obsadila 16., respektive 18. místo. Ze svých týmových kolegů je nejrychlejší a vyhlíží nadcházející testovací dny v naději, že je využije v přípravě na zbývající kola šampionátu.

 

 

Celkově to byl pro jezdce Alpine Academy víkend se smíšenými výsledky, ale díky ukázce tempa a nadcházejícím příležitostem ke zlepšení se naši piloti již těší na 4. kolo mistrovství FIA Formule 2 v Ázerbájdžánu a 3. kolo mistrovství FIA Formule 3 v Imole.

 

 

Jack Doohan, Invicta Virtuosi Racing: „Určitě to nebyl náš ideální víkend. V tréninku jsme byli velmi rychlí, o tři desetiny před ostatními. Cítil jsem se velmi komfortně a měl jsem z vozu dobrý pocit. Nejlepší část kvalifikace jsme strávili v první trojce, cítili jsme se silní, ale asi jsme zajeli trochu pozdě do boxů. Ti, kteří zajeli do boxů dříve, dosáhli slušných časů; my jsme se ale propadali mimo první desítku, než jsme stihli zajet kolo. Zajel jsem velmi dobré kolo, které by mě posunulo do boje o pole position, ale než jsem ho stihl dokončit, vyvěsili červenou vlajku a jízdu už neobnovili, takže jsme skončili na 15. místě. Na 12. místě jsme bohužel vypadli ze sprintového závodu a v neděli jsme s alternativní strategií, i když jsme dobře odstartovali, píchli levou zadní pneumatiku, což znamenalo, že jsme museli dvakrát zastavit v boxech, čímž jsme ztratili 25–30 sekund. Přesto jsem velmi rád, že jsme se dokázali vrátit, skončit osmí a získat čtyři body.“

 

 

Victor Martins, ART Grand Prix: „Z víkendu mám smíšené pocity. V kvalifikaci jsme opět předvedli skvělé tempo a bojovali o pole position za mokra, což jsem ve Formuli 2 ještě nezažil. V obou závodech jsme měli slušnou rychlost a bojovali jsme o stupně vítězů v hlavním závodě, ale další chyba nás stála hodně bodů. Potřebujeme si vše co nejdříve zanalyzovat a označit problémy, abychom za své výkony získávali body. Víme, že na ně máme! Dnes už se díváme jen dopředu a v Baku se předvedeme.“

 

 

Gabriele Minì, Hitech Racing: „Myslím, že celkově to byl pozitivní víkend. Ve volném tréninku jsme byli opravdu rychlí, a i když nám v kvalifikaci trochu chybělo tempo, dokázali jsme se umístit v první trojce. Ve sprintovém závodě jsme maximalizovali každý možný bod, protože jsme se dostali z desátého místa na čtvrté, takže si myslím, že to byl opravdu úspěšný závod. Následně jsme se v prvním závodě postavili na třetí místo, snažili jsme se útočit na první dvojici, ale bylo to opravdu těžké, protože nám chybělo trochu tempa, takže jsem opět zůstal na své pozici. Myslím, že jsme ze všeho vytěžili maximum. Celkově si myslím, že to byl opravdu úspěšný víkend, takže musíme jen pokračovat v tvrdé práci a doufat v to nejlepší do dalších závodů.“

 

 

Nikola Tsolov, ART Grand Prix: „V Melbourne to pro mě byl těžký víkend, jelikož jsem v obou závodech startoval z 15. místa. V sobotním sprintovém závodě jsme udělali několik chyb pod safety carem, kvůli kterým mi při opětovných startech vychladly pneumatiky, a pak už bylo těžké postoupit. Nicméně od bodového zisku mě dělilo jen jedno místo. Nedělní hlavní závod byl po jízdní stránce mnohem lepší, povedl se mi start a bojoval jsem o body, ale bohužel jsem byl účastníkem mnoha neodvratitelných havárií. Nyní se těšíme na další testovací dny, abychom před třetím kolem v Imole udělali malý krok vpřed, který mi pomůže startovat v přední skupině.“

 

 

Sophia Flörsch (PHM Racing): „Především bylo úžasné závodit v Austrálii. Okruh Albert Park je skvělá a rychlá trať a o víkendu se na ní sešlo šílené množství fanoušků. V závodech jsme neměli dostatečné tempo, takže bylo opět důležité závody dotáhnout do konce a vyzkoušet si některé věci na voze. Z 24. místa jsme v obou závodech dojeli na 16. a 18. místě a po celý víkend jsme byli nejlepší v týmu. Můžeme si z toho vzít určitá pozitiva a některé věci, na kterých budeme muset ještě zapracovat, abychom se mohli zúčastnit testovacích dnů za dva týdny. Chystáme se je co nejlépe využít k přípravě na 3. kolo v Imole.“