18. března 2023

Do zítřejší Velké ceny Saúdské Arábie nastoupí BWT Alpine F1 Team s oběma vozy v první desítce na startovním roštu. Esteban Ocon se totiž v napínavé kvalifikaci na rychlém a atraktivním okruhu Jeddah Corniche kvalifikoval jako sedmý a Pierre Gasly jako desátý.

 


Oba jezdci se v důsledku trestu Charlese Leclerca posunou na startovním roštu o jednu pozici, což znamená, že Esteban odstartuje šestý a Pierre devátý.

 

 

Esteban se podruhé v sezóně objevil ve Q3 a jeho čas ve třetím kole – 1 min 29,078 s – stačil na sedmé místo. Esteban zvládl kvalifikaci dobře a v prvních dvou jízdách pohodlně postoupil přes Q1 a Q2 na jedenáctém a sedmém místě.

 

 

Pierre zahájil večer velmi dobře – přes Q1 prošel o 0,049 sekundy a ve Q2 postoupil do první desítky s časem 1 min 29,411 sekundy, čímž si zajistil místo o 0,040 sekundy. Ve Q3 se zlepšil na 1 min 29,357 s a kvalifikoval se na desátém místě.

 

 

Oba jezdci jsou pevně odhodláni vybojovat body v zítřejší padesátikolové Velké ceně Saúdské Arábie, která začíná v neděli ve 20:00 místního času.

 

 

Esteban Ocon, P7, 1:29.078: „Byla to intenzivní kvalifikace a celkově solidní výkon, takže celý tým odvedl dobrou práci. Celkově jsem s dnešním sedmým místem spokojený. Vzhledem k penalizaci Charlese [Leclerca] startujeme ze šestého místa a zítra vyjedeme ze třetí řady. Během kvalifikace byl vůz nejvýkonnější za celý víkend a je dobré vidět, že se každým dnem a tréninkem zlepšujeme, takže za to patří týmu uznání. Zítra se budeme snažit odjet dobrý závod a dovézt oba vozy domů na bodovaných pozicích. Je to dlouhý závod, ve kterém bude důležitá strategie, a všichni se plně soustředíme na dobrý výsledek.

 

 

Pierre Gasly, P10, 1:29.357: „Z dnešní kvalifikace mám smíšené pocity. Sice mě těší, že jsme dosáhli Q3, ale přesto mám pocit, že jsme dnes trochu zaostali za našimi očekáváními a že musíme zapracovat na některých detailech, abychom ze sebe dostali maximum. Je skvělé, že máme oba vozy v první desítce – Esteban odvedl dobrou práci – a to znamená, že jsme v dobré pozici před závodem, kde je cílem získat solidní body. Naše závodní tempo bylo dobré, ukázali jsme to v Bahrajnu i ve včerejším tréninku, a jsem si jistý, že body si můžeme odvézt oba.“

 

 

Alan Permane, sportovní ředitel: „Dnešní kvalifikace je výrazným zlepšením oproti prvnímu závodu sezóny a je jistě potěšující, že se oba vozy dostaly do Q3 a v zítřejším závodě odstartují z konkurenceschopného místa na startovním roštu. Esteban odvedl skvělou práci s dobře provedeným tréninkem, kdy kolo za kolem navyšoval svůj výkon, a když bylo potřeba, předvedl se v extrémně těsném poli, ve kterém se jezdci pohybovali s minimálními rozdíly. Pro Pierra bylo důležité, aby trénink proběhl hladce, zejména po kvalifikaci v Bahrajnu. Nyní se dostal do zítřejšího boje o cenné body a určitě máme dobrý pocit z toho, jak v této sezóně zatím vypadá naše tempo na dlouhých tratích. Dnes jsme odvedli slušnou práci, je třeba doladit pár drobností a těšíme se, čeho zítra s oběma vozy dosáhneme.“